Lösningen för boendet väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

Nattbemanningen på äldreboendet Aktrisen i Umeå måste öka innan den 20 april, annars tvingas kommunen betala en miljon i vite. Nu tittar kommunen på en lösning som väcker kritik hos såväl facket som de anställda.

Det bor dementa personer på Aktrisens alla sex avdelningar. Därför ställde inspektionen för vård och omsorg, IVO, för drygt ett år sen kravet att samtliga avdelningar måste vara bemannade dygnet runt. Men idag står två avdelningar obemannade under flera timmar varje natt. Den 15 februari i år fattade IVO beslutet: Om inte bristerna är åtgärdade senast den 20 april blir det miljonvite för kommunen.

Ensam nattpatrull

För att lösa problemet är förslaget att två av tre nattpatruller, som tidigare stärkt upp kommunens olika boenden nattetid, flyttas till Aktrisen. Det innebär att en nattpatrull, alltså en person, ensam ska åka till kommunens övriga boenden.

Linnéa Olsén är en av de berörda som idag jobbar i nattpatrullen. Hon har fått en intresseförfrågan från sin chef om hon vill jobba kvar i nattpatrullen eller byta till Aktrisen. Valet föll på Aktrisen.

– Om jag nu skulle ha varit kvar i nattpatrullen hade jag haft hela staden som mitt område. Det känns alldeles för stort och för tungt, fysiskt och psykiskt.

Orolig att inte hinna hjälpa

Hon är orolig att de boende nu inte kommer kunna få hjälp i tid.

– Tänk att en boende ramlar på Prästsjögården och så ramlar det 20 minuter senare nån på Tomtebo. Och så ska vi vara på båda ställena samtidigt. Det går inte, säger Linnéa Olsén.

Oenig förhandling

I onsdags hade arbetsgivaren Umeå kommun och facket Kommunal en förhandling som avslutades i oenighet.

– Vi tycker inte att det här är en bra lösning. Självklart ska Aktrisen få den bemanning man behöver, men det kommer ju ske på bekostnad av andra arbetsplatser. Personal och boende där kommer att få det sämre, säger Ethel Henriksson på Kommunal.

Inte enda förslaget

Malin Sundbom är verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden i Umeå kommun. Hon säger att det här bara är ett av förslagen de överväger.

– Det är viktigt att vi kan fatta beslut så snart som möjligt, men vi vill titta på alla tänkbara lösningar innan vi gör det.

Hon säger att hon förstår den oro de anställda känner.

– Det är alltid oro vid en förändring, det är förståeligt.

Inga nya medel

Inga medel kommer att tillsättas för att lösa det här.

– Inte som det ser ut nu, vi ska lösa det med befintliga medel, säger Malin Sundbom.

På torsdag den 24 mars fattar äldrenämnden beslut kring om de ska möta IVO:s krav eller överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.