Hör hur LRF vill att politikerna ska agera i frågan om jordbruksstödet Foto: SVT

LRF: ”Lantbruket är idag beroende av EU-stöden”

Uppdaterad
Publicerad

För länets lantbrukare råder en stor ovisshet över vad som ska hända med EU:s jordbruksstöd.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, vill nu att svenska politiker ska agera i frågan.

– Det är klart att det finns en oro, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Västerbotten.

EU-kommissionen vill minska jordbruksstödet något som kan få stora konsekvenser för många bönder som då går miste om ersättning. LRF Västerbotten tror dock att utgången i Brexit spelar större roll för hur det faktiskt kommer att bli.

– Blir det en hård Brexit så blir det en större neddragning på budgeten, blir det en mjuk Brexit så kommer England fortsätta att betala in medlemsavgift och pumpa in pengar i EU vilket gör att neddragningarna inte blir fullt lika stora, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Västerbotten.

EU-valet 2019

EU:s nya budget ska vara på plats 2021 och sträcker sig till 2027. Där i ingår också de nya CAP-reglerna (Common Agricultural Policy, på svenska GJP – den gemensamma jordbrukspolitiken). Men då dessa inte är på plats än så känner man inte till vilka spelregler som gäller.

Lantbruket beroende av EU-stöd

Lantbruket är idag beroende av EU-stöden säger Folkesson som vill att de svenska politikerna ska sätta tryck för att öka CAP-budgeten.

– Och det handlar ju inte om att det är regelrätta bidrag till bönderna. Utan det här är ju miljöåtgärder och ett åtagande som lantbrukarna tagit på sig att utföra och för det får en ersättning. Det är något som är starkt kopplat med vår konkurrenskraft för vi tävlar på en europamarknad och vi behöver få samma förutsättningar som våra medtävlanden.

I klippet ovan kan du höra hur LRF vill att politikerna ska agera i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet