Hör Erika Almvall om sonens dödfall på praktikplatsen Foto: SVT/privat

Lucas, 24, dog under praktiken – familjen vill ha svar

Uppdaterad
Publicerad

Idag begravs 24-åriga Lucas Almvall som omkom på sin praktikplats i Umeå för omkring en månad sedan. SVT har träffat hans mamma, Erika Almvall, som har svårt att acceptera förlusten.

– Lucas hade levt idag om han hade haft rätt handledning, säger hon.

Det var 11 september som den svåra arbetsplatsolyckan inträffade på Motorcentralen i Umeå. Lucas Almvall gick till sin praktikplats på morgonen, men kom aldrig hem.

När en typ av handtruck välte på däcklagret skadades den 24-årige praktikanten så pass allvarligt att han omkom.

– Som vi har fått det beskrivet så körde han lyften med last i högt läge. Den fastnade och när han försökte dra loss lyften fick han den över sig, säger mamma Erika Almvall.

Kritiserar arbetsgivaren

Erika Almvall är starkt kritisk till hur dödsolyckan kunnat ske. Det var sonens fjärde dag på praktiken och enligt uppgifter till familjen arbetade han ensam tillsammans med en annan praktikant när olyckan inträffade.

Hon vill inte peka ut någon person som skyldig, men menar att företaget är ansvarigt.

– Hade en handledare funnits i närheten hade de kunnat tillrättavisa honom. Då hade han kanske levt, säger hon.

Motorcentralen har avböjt att kommentera ärendet med hänsyn till att det pågår en polisutredning.

Begravs under lördagen

Arbetsmiljöverket har redan genomfört sin utredning. Inget har framkommit som gör att myndigheten vill polisanmäla.

Familjen är kritisk till hur snabbt Arbetsmiljöverket utrett saken och att de kommit fram till att arbetsgivaren inte gjort nåt fel redan innan familjen hunnit begrava sin son – något vk.se först berättat.

– Vi kan inte få Lucas tillbaka, men jag känner att det är viktigt att han får upprättelse.

Hoppet står istället till polisutredningen som leds av åklagare Stig Andersson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund. 

– De inledande åtgärderna har vidtagits, vi har hållit förhör och gjort en platsundersökning. Jag kommer att titta på vad Arbetsmiljöverket kommit fram till och sedan ta ställning till vad som ska göras fortsättningsvis, säger han.

SVT har sökt Arbetsmiljöverket för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.