Viola lurades av bedragare: ”Jag har ju tänkt att jag var dum”. Foto: Marilén Karlsson, SVT

Viola, 92, lurades av bedragarligan: ”Det är så otäckt så det är inte klokt!”

Uppdaterad
Publicerad

92-åriga Viola Nyberg är en av dem som utsatts för bedragarligan som nu står åtalade för grova brott mot äldre. Efter att hon blev lurad på nästan 20 000 kronor sover hon dåligt, och skäms för att hon gick på bedragarnas knep.

Det var i slutet av februari som 92-åringen blev uppringd av en person som utgav sig för att ringa från banken. Enligt personen skulle någon ha försökt ta ut 100 000 kronor från Viola Nybergs konto – men om hon gav ut sina bankuppgifter så skulle de kunna spärra kortet åt henne. Viola, som blev väldigt skärrad, lämnade ut sina uppgifter och la sig sedan att vila.

– Jag började tänka att det hela var märkligt så jag ringde banken som sa att de inte kontaktat mig, berättar hon.

Tacksam för snabb hjälp av polisen

Viola Nyberg ringde polisen som snabbt var på plats och några dagar senare greps flera personer som nu är åtalade. Viola är väldigt glad och tacksam över den hjälp hon fick av polisen och vill att det ska komma fram.

– Jag beundrar de kvinnliga poliserna som hjälpte mig. De har gjort ett fantastiskt jobb, säger hon.

Viola säger att hon fortfarande litar på folk, men att hon nu är mer observant.

Efter händelsen var Viola rädd – i videon ovan berättar hon hur bedrägeriet påverkat henne och hur hon mår efter att de misstänkta hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.