Lycksele 8500 år gammalt

Publicerad

De första människorna bosatte sig vid Umeälven i Lycksele redan för 8000 till 8500 år sedan. Det visar de provsvar som arkeologerna vid Västerbottens museum fått efter sommarens utgrävningar i Furuviksområdet.

– Det här är fantastiskt. Det finns väldigt få boplatser från äldre stenåldern i Lappland, konstaterar Jans Heinerud, arkeolog vid Västerbottens museum.

– I och med det här fyndet kan vi säga att det har bott människor i Lycksele under de senaste 8500 åren. Sedan tidigare har vi fynd från yngre stenåldern, bronsåldern, järnåldern och historisk tid i Lycksele, säger Heinerud.

Under sommarens utgrävningar i det planerade bostadsområdet vid Umeälvens strand i Furuvik gjorde arkeologerna en rad fynd, bland annat redskap och brända ben. Det är utifrån dessa fynd som boplatsen nu har kunnat dateras.

I sommar kommer utgrävningarna i området att fortsätta.

Arne Müller

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer