Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förlossningen i Lycksele stänger tidigare än planerat – i klippet berättar Erika Häggblad, barnmorskeförbundet i Västerbotten, om beslutet. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Lycksele BB tvingas stänga – två veckor tidigare än planerat

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag stänger Lycksele BB – två veckor tidigare än planerat. Det är sjukdom i transportteamet samt vårdkonflikten som gör att förlossningen och BB inte kan hålla öppet de återstående veckorna.

Regionen flaggade i maj för att Lycksele BB inte skulle få ihop bemanningen i sommar och att avdelningen därför ska hållas stängd från och med den 1 juli.

Fyra familjer berörs

Under fredagen kom beskedet att förlossningen och BB i Lycksele stänger två veckor tidigare än beräknat. Redan från måndag hänvisas gravida till kusten.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Vi förstår att det här påverkar och kan skapa oro. De flesta vill givetvis kunna föda så nära sin hemort som möjligt, säger Anna-Lena Renström, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi i Västerbotten.

– Det handlar om fyra familjer som berörs och de kontaktas av våra ansvariga, säger Erika Häggblad, ordförande för barnmorskeförbundet i Västerbotten.

Anledningen till den tidiga stängningen beror på sjukdom i teamet som transporterar sjuka och för tidigt födda barn till Norrlands universitetssjukhus.

– Det blir en säkerhetsrisk eftersom det blir för långa avstånd om andra transportteam ska täcka upp. Det är tråkigt men det är som det är, säger Erika Häggblad.

Vårdkonflikt och sjukdom

Även vårdkonflikten med strejk och övertidsblockad har påverkat beslutet om tidigarelagd stängning. Det råder kraftig brist på vikarier i hela landet och de anrop om hyrpersonal som ligger ute får inga svar.

– Det har legat på lur att stänga tidigare eftersom vi inte får ihop det med personal, säger hon.

Akutgyn kommer att hålla öppet som vanligt till och med sista juni.

I februari i år öppnade Lycksele BB igen efter att ha varit stängt i över ett år, detta när regionen lyckats lösa bemanningen under våren med hyrpersonal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så långa blir avstånden i Västerbotten när Lycksele BB håller stängt – se SVT:s programledare Emma Grönlund förklara i videon. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet