Lycksele kommun krisar. Foto: SVT

Lycksele gör rekordresultat – miljoner i överskott

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele kommun har haft det kämpigt ekonomiskt i flera år. Men nu gör kommunen en rekordvinst för 2016 – 41 miljoner kronor i överskott.
– Vi har jobbat strukturerat och det har gett resultat, säger Eric Lundström, enhetschef ekonomi i Lycksele kommun.

2012 blev ett katastrofår för Lycksele då kommunen gick back cirka 40 miljoner kronor. Därefter har kommunen haft det kämpigt ekonomiskt. Men nu gör man ett rekordbra år ekonomiskt med 41 miljoner i överskott.

Vad har ni gjort?

– Vi har jobbat stukturerat för att få ordning på kostnaderna. Vi har haft tur med intäktssidan, säger Eric Lundström.

Flyktingverksamheten del av succén

Lycksele kommun hade budgeterat med rejält tilltagna buffertzoner inför året. Men en av anledningarna till det fina resultatet är flyktingverksamheten. Många kommuner har förlorat mycket på det ekonomiskt, men i Lycksele blev det tvärt om.

– Vi har haft en väl fungerande verksamhet för flyktingar. Vi har skött allt själva och inte hyrt in någon extern. Vi har sökt medel i rätt tid på rätt sätt och hade en kostnadseffektiv verksamhet. Många kommuner har fått motsatt effekt, säger Lundström.

Svåra år att vänta

Kommunens vinst kommer till stor del att ätas upp av tidigare förluster. Inför 2016 var underskottet 26 miljoner. Dessutom spår Lundström en dyster ekonomisk tid 2018 och 2019.

– Det ser jättemycket bättre ut nu såklart, men det ser tungt ut framöver. Är man inte en kommun med befolkningsökning blir det jättekärvt. Vi är inte i tillväxt när det kommer till befolkning, säger ekonomichefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer