Några av de summor som Lycksele kommun fakturerats för efter att ha anlitat en amerikansk juristbyrå för rådgivning. 700.000 kronor har det kostat hittills. Foto: SVT

Lycksele har anlitat advokatfirma för 700.000

Publicerad

De juridiska tvisterna kring kvarteret Köpmannen och kring avverkningarna kring Lycksele flygplats har blivit en kostsam affär för Lycksele kommun. Hittills i år har den amerikanska advokatfirma som kommunen anlitat fakturerat över 700.000 kronor.

Planerna på en galleria och ett 17 våningars höghus i kvarteret Köpmannen i Lyckseles centrum är det mest spektakulära byggprojektet i kommunen på många år. Men kommunens inblandning har varit kontroversiell och beslutet att kommunen skulle ta ansvaret för att betala bygget av ett parkeringsgarage under kvarteret överklagades till förvaltningsrätten.

Kommunen anlitade den amerikanska affärsjuristfirman Kilpatrick Townsend & Stocktons kontor i Stockholm för juridisk rådgivning. Hittills i år har detta kostat kommunen nära 200.000 kronor. Nu har företaget anlitats på nytt för att se om det finns några förutsättningar av överklaga förvaltningsrättens dom till högre instans.

LÄS MER: Planerat storbygge har stött på problem

”Egen jurist kostar också”

Kommunen har även anlitat Kilpatrick Townsend & Stockton i den utdragna tvisten kring avverkningarna av skog i området kring Lycksele flygplats. I detta fall uppgår kostnaderna hittills i år till drygt en halv miljon kronor.

– Vi har valt att köpa de här tjänsterna när vi behöver dem. Sett över en längre tid blir det inte så höga kostnader som det blivit hittills i år, säger socialdemokratiska kommunalrådet Lilly Bäcklund.

– Hade vi haft en egen jurist anställd i kommunen hade det inte heller varit gratis, konstaterar Bäcklund.

LÄS MER: Små chanser att förvaltningsdomstolen ändrar sig

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarteret Köpmannen i Lycksele

Mer i ämnet