Foto: SVT

Lycksele har fortsatt hopp om en galleria

Publicerad

I 25 år har tanken på Köpmannen med en galleria varit på tapeten i Lycksele. Trots vikande stadshandel och ökad e-handel har man i Lycksele inte gett upp hoppet om bygget.

Planerna på att bygga i kvarteret Köpmannen i Lycksele har pågått i 25 år och trots att det just nu det ligger en överklagan hos förvaltningsrätten angående kommunens planer på ett parkeringsplan under den planerade gallerian talar de flesta med makt om att bygget är nödvändigt för Lyckseles framtid.

– Vi måste våga satsa på detta och så får vi försöka få de som handlar över internet att tänka på de lokala affärerna för annars tappar vi dem, säger kommunalrådet Lilly Bäcklund (S).

– Jag ser det inte som en risk, jag ser det som en möjlighet. Gör vi ingenting så har vi en negativ utveckling här i Lycksele, säger John Gunnar Jönsson, ordförande för Cityfastigheter i Lycksele som väntar på startskottet för bygget.

”Nya butiker drar till sig fler”

En del menar att den befintliga butikerna kan hotas av nya som kommer men enligt Lycksele Handels ordförande Åke Karlsson är det snarare tvärtom:

– Nya butiker drar till sig fler andra och då blir vi också mer attraktiva för besöksnäringen.

Men hör man med folket på gatan är satsningen inte rimlig.

– Jag tyckte det var ett intressant projekt från början men i nuläget är jag tveksam till om det överhuvudtaget blir av, säger Evy Eriksson.

”Idioti att bygga”

Ulla-Britt Renman är irriterad över hur kommunen tror att de ska vända trenden, både att bygga en affärsfastighet och idén som varit uppe om att låta bilister köra genom det som idag är gågata.

– Jag tror framtiden är usel för handeln i Lycksele. Det är idioti att bygga. Folk handlar på nätet eller åker till Umeå och handlar, säger hon.

Hon tycker det senaste i raden av diskussioner att öppna upp gågatan för trafik är det dummaste hon har hört.

– Den som inte kan tänka sig att gå den korta sträckan här är för lat!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarteret Köpmannen i Lycksele

Mer i ämnet