Hör mamman Andrea Skeppström om att nekas praktik hemma i Lycksele i klippet ovan. Foto: SVT

Andrea har sju barn – nekas praktik på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Sjubarnsmamman Andrea Skeppström bor i Betsele utanför Lycksele och pluggar tredje terminen på Umeå universitets distansutbildning för sjuksköterskor. Snart ska hon ut på praktik – men den tvingas hon göra i Åsele.

– Jag har funderat på att hoppa av utbildningen och har pratat med min make om det. Men vi ska försöka lösa det på något sätt, säger Andrea Skeppström.

Att bli nekad VFU-praktik (verksamhetsförlagd utbildning) på hemmaplan var inget Andrea Skeppström hade räknat med när hon hoppade på utbildningen. Att tvingas jobba i Åsele blir svårt med stor familj och en make som jobbar i Umeå. Det blir flera timmar om dagen i bil om man pendlar.

– Det är ingen rolig start på utbildningen. Hade jag fått praktikplatsen här i Lycksele så hade det gynnat lasarettet och kommunen, säger hon.

Förra praktiken hamnade Andrea Skeppström i Norsjö och hon känner sig besviken på universitetet.

– Jag tycker inte att de kan kalla det för en distansutbildning när man inte får göra praktiken på hemorten och minst 32 veckor av utbildningen är just praktik.

Kristina Lejon, vicedekan för utbildning: ”Vi kan inte ge några löften”

Andrea är inte ensam, även sjuksköterskestudenten Sara Granberg kommer att få göra praktiken i Skellefteå – istället för förstahandsvalet Lycksele.

Kristina Lejon, vicedekan för utbildning, berättar att de gör runt 3000 placeringar av sjuksköterskor varje år. Hon menar att det är ett stort pusslande och säger att det kan vara svårt att göra alla nöjda.

– Det går aldrig att ge några löften att man ska få göra praktik på hemorten, absolut inte. Det handlar om var det finns platser och vad man ska träna på just då i utbildningen, säger Kristina Lejon.

Hör mammorna Andrea Skeppström och Sara Granberg om att nekas praktik på hemmaplan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.