Larmet om en kran som vält kom från Holmträsk utanför Åsele, precis vid länsgränsen. Foto: SVT Design

Lyftkran har vält – arbetare tvingades hoppa

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades under måndagen till vindkraftparken i Holmträsk i Åsele där en turbinkran hade vält och arbetare tvingades hoppa från kranen. Enligt räddningstjänsten är det en arm på kranen som har havererat, hydraolja har sprutat ut och det finns risk för ytterligare ras.

Larmet kom in till SOS alarm strax efter klockan tio på måndagsförmiddagen. Ambulans, polis och räddningstjänsten från både Åsele och Örnsköldsvik kallades till platsen.

– Det är en så kallad turbinkran, som man använder för att montera upp turbinen, alltså delen som sitter högst upp på ett vindkraft, som har vält. När den välte så hoppade två personer från kranen för att komma undan att bli klämda, säger Lasse Rydstedt, räddningschef i beredskap vid Åsele räddningstjänst.

Då vindkraftparken ligger precis på gränsen mellan Västerbottens län och Västernorrland tog Örnsköldsviks räddningstjänst över ärendet helt och hållet.

– Det innebar att våra gubbar kunde vända tillbaka redan innan de kommit fram, säger Lasse Rydstedt.

Risk för ytterligare ras

Enligt Åke Landfors som är inre befäl vid Örnsköldviks räddningstjänst är det på Solbergs vindkraftspark som är under uppbyggnad som olyckan inträffat och enligt honom finns det risk för ytterligare ras.

– Den här kranbilen havererade och armen på kranen gick sönder på något vis, vilket gjorde att två personer på den hoppade. Vilken höjd de befann sig på då vet jag inte.

Enligt honom ska personerna inte ha ådragit sig några större skador. En akutbil från Åsele åkte dit och undersökte personerna på plats, men de ska inte ha behövt uppsöka sjukhus för vård.

Polisen åkte till platsen och har nu inlett en förundersökning gällande vållande till kroppsskada genom arbetsplatsolycka. Orsaken till olyckan ska undersökas, kranen har tagits i beslag och platsen har spärrats av. Polisen har ingen skäligen misstänkt för brott i samband med olyckan.

Platsen har spärrats av

I samband med olyckan har en större mängd hydralolja läckt ut och räddningstjänsten har nu spärrat av platsen.

– Vi ha tagit hand om en del, men det har sprutat ut så det är svårt att sanera allting. Det finns risk för ytterligare ras så vi har spärrat av platsen för att ingen person ska gå in på området.

VD:n för vindkraftprojektet utreder olyckan

Tuomo Sinisalmi är vd för Solberg vindprojekt som byggs på platsen i samarbete mellan Skellefteå Kraft och Fortum. Han uppger att det är en stor mobil kran som vält.

– Kranen befann sig på en-två meters höjd när den sakta började sjunka ned mot marken. Jag vet inte orsaken till olyckan, men jag har aldrig tidigare hört talas om någon sådan här händelse. Tack och lov så blev det endast lindriga personskador, vilket är det viktigaste, säger han.

Enligt Sinisalmi har de redan börjat utreda den bakomliggande orsaken till olyckan.

– Vi utreder vad som hänt och varför, för att sedan kunna säkerställa att det inte händer igen, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.