Nu åtalas de tre männen misstänkta för mordförsöket på Röbäck den 15 juni 2022. Foto: Frida Wengberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lämnades knivhuggen och överkörd – nu åtalas trio för macheteattack på Röbäck i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i 20-30-årsåldern åtalas nu misstänkta för mordförsöket på Röbäck i Umeå.

Enligt åtalet har personerna försökt döda en man i 25-årsåldern genom att hugga med en machete mot huvudet och kroppen.

Därefter körde de på honom med en bil.

Det var morgonen den 15 juni som mannen attackerades när han skulle åka till jobbet. Mannen blev påhoppad av tre maskerade män som högg honom med machete och knivar.

– Jag ser att någon står och glor på mig, och när personen hoppar ur bilen har han med sig en machete eller vad det heter, den stora kniven, säger offret i polisförhör.

Männen körde även på offret med bil innan de stack från platsen. Den misshandlade mannen lyckades själv larma SOS:

– Snälla kom med en ambulans till mig. Folk hoppade emot mig och slog mig jättemycket. Jag blöder, jag blöder jättemycket, jag vet inte, jag var på väg till jobbet, säger han i larmsamtalet.

När polisen kom till platsen hittades offret liggandes på marken med kraftiga blödningar och mannen fördes med ambulans till sjukhus. Enligt rättsutlåtandet hade han livshotande skador orsakat av knivvåld som riktats mot huvudet.

På grund av en blödning i huvudet fick han genomgå en blodtrasfusion. Trots skadorna återhämtade sig mannen så småningom.

Lämnade landet

Flera vittnesuppgifter hämtades in, däribland en privatpersons film på den bil som de misstänkta gärningsmännen förvann i. Polisens misstankar riktades mot de tre männen som nu åtalas. Samtliga har en kriminell bakgrund och är kända av polisen sedan tidigare.

Trion befann sig länge på fri fot och söktes av polis på olika platser runt om i landet. Enligt åtalet körde männen hyrbil genom landet, vidare till Danmark och sedan till Spanien – där de greps av spansk polis.

Den knivskurne mannen har dock inte kunnat peka ut gärningsmännen i polisförhör.

– Det kan vara han, det kan vara dom, det kan vara hon, det kan var min morsa, det kan vara vem som helst nu för tiden, säger han.

Samtliga förnekar brott

Motivet till brottet är ännu oklart, men det finns meddelanden mellan en av de misstänkta gärningsmännens ex-flickvän och offret. Samtliga misstänkta nekar till brott.

– Min klient förnekar brott och menar att han aldrig varit där, det är många omständigheter som är oklara och bevisen pekar mer på vad som hänt innan och efter, säger advokat Per Nyberg som respresenterar en av männen.

SVT har sökt åklagare Stina Stener. Rättegångsförhandlingarna startar den 4 oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Spanien där de tre misstänkta för mordförsök grips. Foto: Spanska rikspolisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nu åtalas de tre männen misstänkta för mordförsöket på Röbäck den 15 juni 2022. Foto: Frida Wengberg/SVT
Nu åtalas de tre männen misstänkta för mordförsöket på Röbäck den 15 juni 2022. Foto: SVT