Foto: SVT

Madelene är bäst i Sverige på att sladda

Uppdaterad
Publicerad

Avgasröken låg tät över Sikeå hamn på söndagen då flera SM-deltävlingar i isracing för bilar avgjordes. Och det blev favoriterna som vann det mesta.

Det är under mars månad som SM i isracing för bilar avgörs. En resurskrävande bilsport där prispengarna är mycket blygsamma och i stort sett ingenting alls.

– Nej det kostar bara pengar, men det är kicken man får utav att köra som gör att man håller på, säger Håkan Johansson som efter flera års uppehåll har återupptagit tävlandet.

”Man skulle ratta ihjäl sig”

Det dånar och vrålar ur de gamla Volvo-, Opel- och Volkswagenbilarna när starten går. De är trimmade till det yttersta och farten är hög, det blir långa breda sladdar trots de 23 millimeter långa dubbarna.

– Vi måste ha den här typen av långa isdubbar, annars får vi inte köra. Det är just dubben som gör att man kan köra så fort och så kontrollerat på isen, annars skulle man få ratta ihjäl sig med alltför många sladdar, säger Håkan Johansson.

Madelene har det i blodet

Madelene Axberg från Åsele är en av de mest framgångsrika i juniorklassen.

– Jag har isracingen i blodet. Både pappa och farfar körde och så fick jag intresset. Jag vet att jag har en Volvo B-21:a motor i min Opel Ascona, men jag har ingen aning om hur många hästkrafter det är. Men den går som en skållad i alla fall, säger hon och skrattar innan hon med pappas hjälp tråcklar sig in i den trånga sittbrunnen omgiven av störtbågar.

– Jag bruka inte träna så mycket, för egentligen gillar jag inte att vara ute på isen. Den kan ju braka...

Men utav den rädslan syntes inte så mycket nu i helgen då Madelene vann båda sina tävlingsdagar både i Åsele och i Sikeå.

Vann allt i juniorklassen

Det blev också Håkan Johansson som vann en deltävling, men i sista tävlingen gick en kylarslang och Niklas Mörtsell från Älvsbyn tog hem den segern.

Madelene Axberg vann allt i juniorklassen.

-Jag fick en bra start, kom iväg först och då slipper man snöröken och får ge full gas, säger hon och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer