Foto: SVT.

Majoritet Umeåbor i EM-truppen

Uppdaterad
Publicerad

Två av åkarna i svenska truppen till EM i skidorientering har Västerbottensklubbar som klubbadress – men över hälften bor i länet.

Umeå Orienteringsklubbs Erik Blomgren visade framfötterna under uttagningstävlingarna som hållits i Övertorneå och Mora och tog bland annat hem en seger i medeldistans före bland andra regerande europamästaren, ryske Andrej Lamov. Båda dagarna i Mora var han bäste svenske åkare.

– Träningen under sommar och höst har gått bra och jag kanske har mognat som skidorienterare. Jag känner mig väldigt trygg i orienteringen säger Blomgren till SVT.

I landslagstruppen som åker till EM i Turkiet finns även Sixten Walheim från Robertsfors IK med, men faktum är att fler åkare än så har koppling till länet. Hela 8 av de 13 landslagsåkarna bor och studerar eller jobbar i Umeå. Hör Erik Blomgren berätta mer om varför Umeå blivit ett nav för skidorienterare i videon ovan!

Svenska truppen, EM Skidorientering, Turkiet 6-11 februari

Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK

Magdalena Olsson, IFK Mora OK 

Frida Sandberg, Säterbygdens OK

Evelina Wickbom, I 19 IF

Linda Lindkvist, IK Jarl

Isabel Salén, IFK Mora OK

Hanna Eriksson, IFK Mora OK

Erik Rost, Alfta-Ösa OK

Erik Blomgren, Umeå OK

Markus Lundholm, OK Renen

Martin Hammarberg, Sundsvalls OK

Sixten Walheim, Robertsfors IK

Rasmus Wickbom, I 19 IF

Källa: Svenska Orienteringsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.