Magnus Norlin filmade en renhjord som passerade genom Vilhelmina på fredagen. Foto: Magnus Norlin

”Mäktigt att se fastän man är norrlänning”

Uppdaterad
Publicerad

Strax före 10:00 på fredagsförmiddagen satt personal på Hotell Wilhelmina och tog sig en stilla kopp kaffe. Då såg de plötsligt något i vattnet i Volgsjön. En hjord med renar simmade i land och drog sedan vidare över järnvägsspåret och rakt upp mot hotellet.

När Magnus Norlin, chef på Hotell Wilhelmina satt och drack kaffe med några ur personalen såg de plötsligt något i vattnet i Volgsjön. Det var en renhjord som var på väg över mot tätorten.

–Vi tog en kopp kaffe och någon såg dem genom fönstret, de simmade i land och passerade på vägen precis nedanför hotellet. Det var mäktigt att se fastän man är norrlänning och ser renar ganska ofta. När de är så nära just utanför altanen, säger Magnus Norlin.

På väg mot fjället

–Jag frågade en renskötare om de blivit skrämda av en björn eller något annat, och om det var därför de tog vägen över sjön. Men han berättade att det är fjället som ”drar”. Det är deras inbyggda GPS som säger åt dem att det är dags att ta sig mot fjället, säger Magnus Norlin

Se renarnas framfart i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.