Maktskifte i Storuman

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en ovanlig allians bestående av socialdemokrater, kristdemokrater och nybildade Kommunlistan som tar över styret i Storuman.

Den tidigare alliansen sprack när kd valde att lämna den styrande fyrklövern efter månader av långbänk i olika frågor. Missnöjet mot det moderata kommunalrådet Gunnar Åström uppgavs också ligga till grund för alliansens splittring.

Socialdemokraternas Gunilla Lundgren förväntas nu ta över posten som kommunalråd i Storuman istället för Gunnar Åström. Erik-Abel Ejderud (kd) förväntas i sin tur bli vice kommunalråd.

– Det är blandade känslor, det känns både bra och dåligt. Det känns bra med tanke på att socialdemokraterna åter får makten. Men, nu krävs det hårt arbete för att få tillbaka förtroendet för Storuman, både bland väljarna och i länet, säger Gunilla Lundgren (s) till Västerbottensnytt.

Så sent som i förra veckan uttalade partigruppen för moderaterna sitt fortsatta stöd för Åström, trots den senaste tidens turbulens. Men, det stödet verkar nu alltså inte hjälpa Åström att få vara kvar på posten som kommunalråd.

Gunilla Lundgren säger till Västerbottensnytt att omval nu kommer att begäras på samtliga poster inom kommunstyrelsen och nämnder.

Kommunlistan får en vågmästarroll

I och med den nya alliansen får Kommunlistan, som endast fick tre procent i väljarstöd i Västerbottensnytts opinionsundersökning för en månad sedan, en vågmästarroll. Samma opinionsundersökning visade också att Socialdemokraterna skulle få egen majoritet om det vore val idag. Partiet skulle få nästan 58 procent av rösterna.

Kommunlistan kommer dock inte, enligt Lundgren, att få några ordförandeposter i någon av nämnderna, idag är Erold Westman (kl) ordförande i Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden.

Tillsammans har de tre partierna 23 mandat i kommunfullmäktige av totalt 41. Socialdemokraterna har 15 mandat, Kristdemokraterna fem mandat och Kommunlistan har tre mandat.

Att Socialdemokraterna väljer att samarbeta med Kristdemokraterna är inte så konstigt då partierna samarbetade vid förra mandatperioden. Nu kommer de tre partierna att styra i en valteknisk samverkan. Det betyder att i vissa frågor kommer de ha gemensam politik, däribland badhuset och IT-frågan – men det omdiskuterade naturreservatet kommer inte komma upp på den politiska agendan.

– Nej, det finns för dagen ingen anledning till det eftersom det idag redan finns ett politiskt beslut i den frågan, säger Gunilla Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.