Barn- och utbildningsnämnden backar från att hänvisa elever till Skellefteå redan från och med i höst. Foto: Berit Roald, TT

Malå backar: Beslut om gymnasieelever skjuts upp

Publicerad
Barn- och utbildningsnämnden i Malå backar nu i frågan om att hänvisa gymnasieeleverna till Skellefteå med start i höst.

Barn- och utbildningsnämnden i Malå har stora sparkrav på sig. Men nu backar nämnden från beslutet att hänvisa elever till Skellefteå redan från och med i höst. Anledningen är att eleverna redan hunnit med en första ansökningsomgång innan kommunen kom med hänvisningsbeslutet. 

– Efter samtal med andra kommuner så har vi nu backat och eleverna som börjar gymnasiet till hösten får söka som tidigare. Det innebär i praktiken att beslutet skjuts ett år framåt, säger Marie Blomberg, barn- och utbildningschef i Malå.

Stora skillnader i kostnad

Tidigare i vår fattade Malå ett beslut om att hänvisa alla blivande gymnasieelever till Skellefteå, trots att det är närmare till Lycksele. Anledningen är att kostnaden per elev blir betydligt lägre för kommunen om eleverna pendlar till Skellefteå. 

– Det kan skilja mellan 40 000-90 000 kronor per elev och utbildning. Det är jättemycket pengar för en liten kommun som Malå, säger Blomberg.

Ska utreda besparingar

Barn- och utbildningsnämndens sparkrav försvinner inte för att kommunen nu skjuter beslutet att hänvisa gymnasieelever till Skellefteå ett år framåt. 

– Nu måste vi utreda var det ska sparas för att få så liten påverkan som möjligt på befintlig verksamhet, avslutar Blomberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer