Foto: Pontus Westrin.Visa alla (5)
Visa alla (5)

Malå får besök från Afrika – utbildar i gruvor och miljö

Uppdaterad
Publicerad

I helgen landade myndighetspersoner från Afrika i Malå. De ska stanna i Sverige i tre veckor för att få utbildning i gruvor och miljö.
– Vi pratar mycket om Sverige och vad vi gör bra och dåligt här, sedan ska vi återkoppla hur det ser ut i deras länder, säger utbildningssamordnare Pontus Westrin på SGU.

Under söndagen fick de 24 deltagarna från Afrika bland annat besöka underjordskyrkan i Kristineberg, titta på skogsmaskiner och besöka Lappstaden för att lära sig om samisk kultur.

Foto: Pontus Westrin
Foto: Pontus Westrin

Tre veckors utbildning: ”Det här är en väldigt unik plats”

Utbildningen är tre veckor och handlar främst om vatten och avfallshantering i gruvor. Det är ett internationellt initiativ från SIDA som även finansieras av dem. De Afrikanska besökarna kommer från länder som Zambia, Tanzania, Etiopien och Kenya, i sina hemländer jobbar de som allt från inspektörer, miljövetare och geologer.

– Besökarna har varit väldigt positiva och glada hittils. Det tycker bara att det är lite kallt. Det är en unik plats här med närhet till så mycket aktiva och stängda gruvor. Vi pratar även om social hållbarhet, mänskliga rättigheter och hur man kan hantera konflikter, säger Pontus Westrin, utbildningssamordnare på SGU.

De som utbildar kommer från Sveriges geologiska undersökning (SGU), Naturvårdsverket och Luleå tekniska universitet. Efter utbildningen ska de få jobba med allt de lärt sig och implementera det i sina organisationer i Afrika. När det gått 10 månader kommer utbildare från Sverige att resa till Afrika för en veckas konferens för att utvärdera projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: Pontus Westrin.
Foto: Pontus Westrin
Glada och förväntasfulla besökare. Foto: Pontus Westrin.
Under helgen fick Malå besök av myndighetspersoner från Afrika. Foto: Pontus Westrin
Här vara alla samlade under rundturen på söndagen. Foto: Pontus Westrin.