Omid Ebrahimin spelar i Malå division 5. Foto: SVT

Nyanlända lyfter Malås fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Malås fotbollslag division fem-herrar består till större delen av ensamkommande flyktingar. Fotbollen gör att de får glömma sina svårigheter för en stund och lagledaren som är renskötande same ser det som ett utmärkt integrationsprojekt.

Tack vare de ensamkommande flyktingar som kommit får Malå ihop ett spelkraftigt division fem-lag i herrarnas fotbollsserie.

-Ja, vi är en salig blandning. Det finns eritrianer, somalier, ahfganer, syrier och med i laget finns även australiensare, skåningar och samer, säger lagledaren Thomas Stenlund som är lagedare.

Lagledaren berättar att flera av de ensamkommande flyktingar som spelar i laget har varit med om svåra krigsupplevelser.

– Målvakten har mist ett öga och han har bara hörsel på ett öra men han har en enorm spelglädje.

Fotbollen betyder mycket

Omid Ibrahimi kommer från Afghanistan och spelar på mittfältet.

– Alla som spelar i laget har blivit vänner trots att vi kommer från olika håll och länder och i fotbollen har vi hittat något som kan lugna ner oss så det här betyder mer än fotboll för oss, säger han.

Lagledaren får också ta itu med vissa kulturkrockar.

– Förra året var det en match mitt under Ramadan och de hade inte ätit något och kunde inte spela match. Jag fick inte ihop laget helt enkelt och var tvungen att lämna walk-over. Men trots sådana här saker är det ett mycket bra integrationsprojekt och något av det roligaste jag varit med om. Det är bara glädje, säger lagledaren Thomas Stenlund.

Sista matchen innan sommarlovet Malå–Ostvik

Inför sista matchen som spelas innan sommaruppehållet är det taktiksnack och koncentration. De flesta smöjer in sina leder och vader med liniment.

– Men jag tror nog vi tar Ostvik, vi är ju på hemmaplan och allting, säger Rickard Larsson fotbollspelare som gjort comeback i laget efter ett uppehåll.

Trots hemmaplan med värmepublik och massor av mygg blev det förlust. Ostvik vann med 8-3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.