Foto: SVT/TT

Målet: Ingen inhyrd personal redan till hösten

Publicerad

Redan till hösten hoppas Operationscentrum i Umeå att klara sig utan inhyrd personal. Anledningen är att man i fyra års lagt resurser på utbildning och rekrytering.

Niklas Lindberg, verksamhetschef på Operationscentrum, berättar att det i högsta grad varit en medveten prioritering.

– Det vi framför allt har haft brist på är narkossköterskor med i och med riktat arbete med utbildningsbidrag och utbildningsplatser ser vi nu resultat även där. Det här har varit en långvarig satsning från vår sida, säger Niklas Lindberg.

En del i nationell satsning

Det hela är en del i ett rikstäckande projekt som SKL tillsammans med landstingen tagit fram som siktar till att alla landsting och regioner ska bli oberoende senast den 1 januari 2019.

Ni känner er alltså trygga i er prognos inför hösten?

– Ja, vi ligger redan nu och planerar personal-och schemaläggningar inför hösten och det ser positivt ut i dagsläget, säger Niklas Lindberg.

– Men sedan är det klart att det alltid är en utmaning. Vi har att tampas med en del pensioneringar i framtiden och då gäller det att vi fortsätter vara lika ihärdiga med utbildning och rekrytering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.