En man i Skellefteå åtalas för bidragsbrott efter att felaktigt fått över 400 000 utbetalat från Försäkringskassan. Foto: Försäkringskassan // Fredrik Sandberg/TT

Man åtalas för bidragsbrott – fick över 400 000 kronor i sjukpenning

Publicerad

Under fem år har en man i Skellefteå kommun fått över 400 000 kronor i sjukpenning av Försäkringskassan, trots att han inte haft rätt till det. Nu åtalas mannen för bidragsbrott.

I juli 2007 beviljades mannen halv sjukersättning av Försäkringskassan. Men när mannen senare i juni 2015 återgick till att jobba 75 procent meddelades inte detta till Försäkringskassan som fortsatte betala ut bidrag till mannen. 50 utbetalningar gjordes under fem år, vilket medförde att Försäkringskassan felaktigt betalade ut totalt 404 029 kronor till mannen.

Åtalas för bidragsbrott

Åklagaren vid Skellefteå tingsrätt åtalar nu mannen för bidragsbrott eftersom man menar att mannen begick handlingen med uppsåt. Mannen själv nekar till brott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.