Man avled efter fall på äldreboende – händelsen polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

En man i Vännäs avled efter ett fall på ett äldreboende. Fallet inträffade i samband med ett lyft och händelsen har nu polisanmälts och utreds som vållande till annans död.

– Det är alltid olyckligt när det händer den här typen av händelser sker, säger Ulrica Westerlund, biträdande socialchef vid Vännäs kommun.

En man i 90-årsålder omkom i veckan efter ett fall i samband med ett lyft, på ett äldreboende i Vännäs. Detta var vk.se först att rapportera om.

Mannen kördes till sjukhus men avled ett dygn senare. Händelsen har nu polisanmälts och fått rubriceringen vållande till annans död.

– Jag har fått bekräftat idag att det är gjort en polisanmälan på grund av den mycket allvarliga händelsen, säger biträdande socialchef Ulrica Westerlund, till SVT Nyheter.

Lex Maria-anmälan

Vännäs kommun har vidtagit en rad åtgärder. Bland annat har man inlett en utredning enligt lex Maria.

– Det vi själva har gjort är att inleda en lex Maria-utredning. Vi ger också stöd till den drabbade personalen. För dem är det är ett väldigt trauma. Det är sorgligt ur alla vinklar, säger Westerlund, och fortsätter.

– Vi har även tagit bort det hjälpmedel som användes vid händelsen då det nu ingår i förundersökningen, säger Ulrica Westerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.