Man dömd till fem års fängelse för dråpförsök i Boliden

Publicerad

En man i 30-årsåldern döms till fem års fängelse för att ha knivhuggit en man och skjutit med gevär mot honom och två andra i Boliden i våras.

Det var i april i år som ett bråk utbröt mellan flera män i Boliden utanför Skellefteå. En man i 30-årsåldern högg en annan man i låret. Den knivhuggna mannen fick hjälp av två andra män att ta sig från bostadsområdet Röda torget där bråket hade startat. Efter det ska gärningsmannen ha följt efter männen ut på gatan och med gevär skjutit skott både i luften och mot männen, men ingen blev träffad.

Den knivhuggna mannen säger i förhör att han såg in i pipan när mannen sköt från 20-30 meters avstånd. Han säger sig ha mardrömmar och att det var den värsta upplevelse han haft i livet.

Ska betala skadestånd

Mannen i 30-årsåldern döms att betala skadestånd på 50 000 kronor vardera till de tre männen som han sköt mot. Förutom geväret och kniven hade han också en elchockpistol på sig. Han döms för försök till dråp, grovt vapenbrott, vapenbrott och brott mot knivlagen. Tingsrätten bedömer att mannen inte hade för avsikt att döda de tre männen, men att ett skott på så nära avstånd hade kunnat vara dödande. Därför döms han för försök till dråp.

De tre beskjutna männen hade alla kniv på sig och döms därför för brott mot knivlagen till att betala 50 dagsböter om 50 kronor vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.