Mannen döms till två månaders fängelse för våldtäkt mot barn. Han frias från misstankarna om en annan våldtäkt. Foto: SVT.

Döms för våldtäkt mot barn – får två månaders fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-års åldern åtalades för våldtäkt och våldtäkt mot barn. Han frias för den misstänkta våldtäkten – men döms för våldtäkt mot barn. Straffet blir två månaders fängelse och skyddstillsyn.

Enligt åtalet har mannen våldtagit två tjejer i sin lägenhet, i samband med olika fester. Den ena tjejen var bara 13 år gammal. Båda tjejerna var starkt påverkade av alkohol när de utnyttjades sexuellt.

I fallet gällande våldtäkt frias mannen då tingsrätten inte anser att det är ställt utom rimligt tvivel att det verkligen var den åtalade som utförde gärningen. Däremot är det klart att hon utsatts för själva brottet.

Pekade ut den misstänkte

Hon har själv pekat ut den misstänkte som gärningsman och sagt att hon är ”hundraprocentig” på att det bara var de två kvar i lägenheten när hennes byxor drogs av. Vittnen styrker berättelsen, men tingsrätten anser att det kan ha funnits någon annan i lägenheten.

Han fälls för våldtäkt mot barn. Den 13-åriga flickan har berättat att hon var så berusad att hon inte kunde värja sig mot honom, samt att han låste dörren till i lägenheten. Han utförde handlingar ”jämförbart med ett samlag” enligt åklagarens beskrivning.

Vittnen såg övergreppet

Vittnen såg händelsen och kan styrka 13-åringens version. Båda händelserna inträffade 2015 i en kustkommun i Västerbotten. Mannen fälls också för olovlig anskaffande av alkoholdrycker.

Straffet blir två månaders fängelse och skyddstillsyn, eftersom han bara var 18 år när brotten begicks. Han ska betala ett skadestånd till tjejen på 115.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer