Genrebild. Den då 19-årige mannen våldtog en 15-årig flicka på ett läger. Nio år senare döms han i tingsrätten. Foto: TT/SVT

Man döms för våldtäkt mot barn – nio år senare

Publicerad

En man döms till fängelse för våldtäkt mot barn – brottet inträffade på ett idrottsläger 2010.

Det var under 2010 som mannen befann sig på ett idrottsläger i Västerbottens län. Mannen som då var 19 och en flicka, som då var under 15 år, var anvisade till att sova uppe på ett loft.

När de var ensamma där förgrep sig mannen på flickan trots att hon sade ifrån. Han ska bland annat ha uttryckt en ”allmänt negativ inställning till homosexuella personer” och förgrep sig sedan på flickan.

”Hon har enligt vad hon själv berättat både muntligen och handfast försökt hindra honom att ge sig på henne utan att lyckas”, skriver tingsrätten i sin dom.

Berättade för familjemedlemmar

När flickan kom hem från lägret berättade hon för familjemedlemmar om vad hon varit med om. Tingsrätten anser att flickans berättelser är både detaljerade och har berättats på ett övertygande sätt.

”Mannen har däremot inte alls haft detaljsminne, tvärtom har han haft såpass fragmentariska minnesrester, att det framstår som smått märkligt”, resonerar tingsrätten.

Tingsrätten tar även i beaktande att flickan berättade för sina närmaste så snart hon fick möjlighet.

”Den omständigheten stärker trovärdigheten i hennes berättelse”, står att läsa i domen.

Döms till fängelse

Anledningen till att det tagit så pass lång innan det väcktes åtal beror på att hon upplevde sig sakna stöd. Det är först under senare tid hon fått så pass bra hjälp inom vården att hon fått ”kraft att ta tag i saken.”

Eftersom mannen var 19 år vid brottstillfället och att händelsen utspelade sig för så pass många år sedan beslutar tingsrätten att han ska dömas till fängelse i ett år.

Han ska dessutom betala skadestånd till flickan med totalt 110 000 kronor. Det ska dessutom betalas upplupen ränta på 4 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer