Man frias för två våldtäkter mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern från Västerbotten frias för två fall av barnvåldtäkter. Tingsrätten bedömer flickans berättelse som trovärdig men framhåller att det saknas teknisk och skriftlig stödbevisning.

Mannen har varit misstänkt för flera sexualbrott mot samma unga flicka som ska ha ägt rum förra året. Han åtalades för två fall av barnvåldtäkter, utnyttjande av barn för sexuell posering, sex fall av sexuellt ofredande och två fall av kränkande fotografering.

Tingsrätten friar nu mannen från de flesta av åtalspunkterna. Han frias för två fall av barnvåldtäkt, utnyttjande av barn för sexuell posering och fem fall av sexuellt ofredande.

Tingsrätten bedömer flickans berättelse som tillförlitlig och skriver i domen att hon lämnat en ”detaljrik och sammanhängande berättelser utan överdrifter och motsägelser”. Men mannen frias från misstankarna om barnvåldtäkt eftersom det saknas teknisk och skriftlig stödbevisning. Tingsrätten menar att det inte är ställt utom rimliga tvivel att mannen våldtagit flickan.

Döms för sexuellt ofredande

Mannen döms dock för sexuellt ofredande för att i hemlighet tagit bilder på flickans stjärt och sedan skickat bilderna till henne. Mannen döms också för kränkande fotografering för att ha bett flickan att skicka lättklädda bilder på sig själv.

Mannen döms till böter men eftersom mannen suttit frihetsberövad bedöms böterna vara betalda. Mannen ska dock betala skadestånd på flickan på totalt 45 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.