Rektorn Rasmus Wengberg berättar att mannen var märklig men inte aggressiv. Foto: Privat/SVT

Man greps av polis på skola i Umeå – var beväpnad med kniv

Uppdaterad
Publicerad

Skolpersonal på Prolympia i Umeå larmade under förmiddagen polis efter att en obehörig man tagit sig in på skolan. Mannen uppges ha sökt en anhörig, men greps av polis och misstänks nu för grovt brott mot knivlagen och förberedelse till grov misshandel.

Det var vid 08.30 på fredagen som polisen larmades till Prolympia-skolan i Umeå, där det går strax över 300 elever i årskurserna 6-9.

– Han ska inte ha uppträtt hotfullt mot någon person inne på skolan, han ska heller inte ha varit ute efter något barn utan det var en irrationell människa, säger Henrik Isaksson, yttre befäl vid polisen i Umeå.

Polisen har hållit förhör och pratat med elever och anställda på skolan. Ingen har kommit till skada.

Låste in elever

Skolan tog beslut om att låsa in eleverna i klassrum under händelsen. Mannen ska inte ha visat något vapen inne på skolan men när polisen visiterade honom upptäcktes en kniv.

– Han var märklig, men inte aggressiv, hård i tonen och hade ett bestämt mål. Han sökte en anhörig, men han var på fel ställe, säger rektor Rasmus Wengberg till SVT.

Kunde ni se om mannen var beväpnad?

– Nej jag visste inte om att han var beväpnad, men jag har ju sett brottsrubriceringen och det känns ju så klart läskigt, säger han.

Beröm för säkerhet

Polisen i Umeå berömmer skolan för hur man agerat med fokus på barnen och de anställdas säkerhet.

– Min kollega har haft kontakt med skolan, av det vi har hört så är det otroligt bra agerat, de har haft sina rutiner och fullföljt dem, säger Henrik Isaksson, yttre befäl vid polisen i Umeå.

Skolan har informerat och lugnat elever och pratat med vårdnadshavare och personal.

– Vi har pratat med alla elever, de har upplevt det på olika sätt, inte rädda men uppstressade och skärrade, säger Rasmus Wengberg.

Den gripne, en man i 30-årsåldern, har förts till vård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer