Foto: SVT

Erkänner anlagd brand – häktad misstänkt för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En lägenhet i Kåge totalförstördes i en brand på nyårsnatten och flera andra lägenheter rökskadades. Nu sitter en man i 30-årsåldern häktad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand – och enligt mannens advokat erkänner han att han anlagt branden.

När räddningstjänsten kom fram till branden natten till nyårsdagen var lägenheten redan övertänd.

– Det brann ut genom fönsterna och var en kraftig rökspridning i trapphuset så vi började släcka utifrån, sa Daniel Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten i Skellefteå, till SVT tidigare i veckan.

Erkänner anlagd brand

Ënligt den misstänkta mannens advokat, Jörgen Frisk, erkänner mannen att han anlagt brand i sin egen bostad men erkänner inget rättsligt ansvar.

– Han led av psykos och ber om att få omedelbar psykiatrisk vård vilket han med största sannolikhet kommer få under häktningstiden.

Åklagaren har nu två veckor på sig att väcka åtal.

– Det är tveksamt om åtal kommer väckas, det kan nog behövas ytterligare 14 dagar eftersom man ska utreda spridningsrisk samt höra vittnen och så vidare, säger Jörgen Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.