Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ambulanspersonal och polis som varit på plats har kanske genomfört insatser som räddat liv” – hör åklagaren Andreas Nyberg efter häktningen. Foto: SVT, Tommy Forsgren

Man i 50-årsåldern häktad för mordförsök efter grova våldsbrottet i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 50-årsåldern som anhölls efter ett grovt våldsbrott mot två barn och en kvinna i 75-årsåldern i Lycksele har häktats för mordförsök på sannolika skäl.

– Han medgav häktning, säger mannens advokat Kristian Shumkov.

Ett av de skadade barnen är vaket, medan det andra och kvinnan hålls nedsövda.

Mannen häktas misstänkt för försök till mord i tre fall. Det slår klart efter häktningsförhandling hållits vid Lycksele tingsrätt under onsdagseftermiddagen.

Mannen häktas i fyra veckor, och tingsrätten har även beslutat att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det var något som tingsrätten tog upp på eget bevåg.

”Hoppas ge svar på en rad frågor”

– Det var något som min klient godtog, han är beredd på att genomgå en sådan, säger mannens advokat Kristian Shumkov och fortsätter:

– När tingsrätten har bestämt sig för att inhämta en rättspsykiatrisk undersökning är det klart att det finns skäl för det. Vi hoppas den ska ge svar på en rad frågor, men det är svårt att säga innan man har fått den.

Anledningen till att mannen begärs häktad är delvis en oro för att mannen fortsätter begå brott på fri fot. Han åläggs en rad restriktioner under häktningstiden.

– Det är väl rätt väntat. Det är mer regel än undantag, säger Kristian Shumkov.

Vill inte ta ställning till brottsrubricering

Under häktningsförhandlingen så medgav mannen att han tillfogat offren skadorna, men hur han ställer sig till att det ska röra sig om mordförsök vill varken han eller hans advokat Kristian Shumkov ta ställning till ännu.

– Brottsrubriceringen blir en senare fråga, säger Kristian Shumkov.

”Ligger nedsövda”

Åklagaren meddelar att på grund av målsägandenas hälsoläge har förhör inte kunnat hållas.

– Kvinnan och det yngre barnet ligger nedsövda, därför har vi inte kunnat höra dem, säger förundersökningsledare och kammaråklagaren Andreas Nyberg och fortsätter:

– Det andra barnet är vaket men hälsotillståndet tillåter inte förhör.

Åklagaren har nu fram till 17 november på sig att väcka åtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De är allvarligt skadade” säger David Helgesson, chef vid polisens avdelning för grova brott Foto: Tommy Forsgren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Lycksele

Mer i ämnet