Man i Västerbotten skar halsen av katt – åtalas för grovt djurplågeri

Publicerad

En man i Västerbotten åtalas för grovt djurplågeri efter att ha avlivat sin katt genom att skära halsen av den. Grannbarnen hörde hur katten skrek och trodde att det var en av deras katter.

En man i 60-årsåldern misstänks ha avlivat sin katt genom att skära halsen av den på sin egen gård. Han åtalas nu för grovt djurplågeri.

Grannbarnen har enligt åtalet hört katten skrika och då gått och berättat om händelsen för en vuxen. Katten hade samma färg som ett av barnens katter och de trodde därför att mannen skurit av halsen av deras katt.

Barnen gick tillsammans med den vuxna fram till mannen för att försäkra sig om att det inte var deras katt och såg då den döda katten.

Mannen säger i polisförhöret att katten var gammal och ”nästan livlös” innan han skar halsen av den. I ett tidigare samtal med Länsstyrelsen, som tog emot klagomålet, har mannen bekräftat att katten skrek när han skar halsen av den.

Länsveterinären: Kraftigt lidande

Han säger också i polisförhör att han tittat sig omkring innan han avlivande katten för att försäkra sig om att ingen såg, men att han med facit i hand borde ha valt en annan plats än på gården.

Enligt länsveterinären har katten utsatts för kraftigt lidande genom fysisk smärta och stress och veterinären påpekar att det inte är tillåtet att avliva sin katt på det sätt som mannen gjort.

Mannen förnekar till brott och säger att han avlivade katten av ren barmhärtighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.