Man i länet krävs på stort belopp av Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

En man i Vilhelmina kommun har tagit ut tillfällig föräldrarpenning trots att han inte haft rätt till det. Nu kräver Försäkringskassan tillbaka över 200 000 kronor. Mannen vill få beloppet ändrat men myndigheten köper inte hans förklaring.

Mannen har under fyra år tagit ut tillfällig föräldrarpenning på dagar då han arbetat, varit ledig, haft semester eller varit sjuk. Det rör sig om totalt 71 felaktiga ansökningstillfällen avseende 245 dagar.

Nu kräver Försäkringskassan återbetalning på 233 712 kronor som ska vara betalda inom 30 dagar för att slippa en ränta på åtta procent. Alternativt kan mannen ansöka om en avbetalningsplan.

Vill få beloppet ändrat

Mannen har i ett brev till Försäkringskassan skrivit att han är chockad men inser att han oavsiktligt gjort fel. Han önskar också att försäkringskassan tittar på en nedsättning av beloppet på grund av ekonomiska och sociala skäl.

Försäkringskassan menar dock att de efter kontroll kan konstatera att mannen har ett heltidsarbete och skriver i beslutet:

“Att du lämnat felaktiga uppgifter samt erhållit lön samtidigt som tillfällig föräldrapenning talar också starkt emot befrielse från att betala tillbaka”

Försäkringskassan avslår därför hans ansökan om att ändra beloppet.

Rätt till tillfällig föräldrarpenning – det här gäller:

En förälder har rätt till tillfällig föräldrapenning när en förälder behöver avstå från att arbeta för vård av barn när:

• Barnet är sjukt eller smittat 

• Den ordinarie vårdaren är sjuk eller har en smittsam sjukdom 

• Den andra föräldern måste följa med ett annat av familjens barn till läkare 

• En förälder ska besöka barnavårdscentralen eller en annan mottagning för barnhälsovård 

• En förälder till ett sjukt barn eller ett barn med funktionsnedsättnmg besöker en institution, till exempel habiliteringen, en specialskola eller liknande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.