Andreas Berglund Foto: SVT.

”Man kan säga att 16-åringar måste gå ner i vikt”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Berglund var tidigare fystränare i Umeå IK. Han sa till 16-åriga Sarah Mellouk att hon behövde förbränna fett för att kunna prestera bättre. Det blev början till en flera års lång kamp mot anorexia, enligt Sarah.
– Man måste kunna säga så till en spelare, säger Andreas Berglund.

Inför sommaruppehållet fick 16-åriga Sarah Mellouk höra att hon behövde träna ett extra löppass per dag för att förbränna fett. Hon fick höra att hon behövde gå ner i vikt för att bli kvickare på fotbollsplanen och kunna prestera bättre.

– När man tränar på den nivån så är träningen individanpassad. Vissa måste jobba mer med styrketräning för att få upp stabiliteten och vissa orkar inte med konditionsmässigt och måste förbättra sina fysiska förutsättningar, säger Andreas Berglund.

Kan man säga till en 16-årig tjej att hon är för tjock och måste gå ner i vikt för att prestera bättre?

– Ja, det kan man säga. Allting handlar om hur man säger det hur man tolkar det, men ja det måste man kunna säga.

”Tyvärr har många fått ätstörningar”

Andreas Berglund har tidigare även tränat innebandydamer och han menar att frågan om fettförbränning lätt kan bli snevriden.

– Det gäller att vara försiktig med hur man uttrycker sig när det gäller konditionsträning, speciellt på damsidan. Tyvärr är det många som har fått ätstörningar. Men jag hade ingen aning om att det gick så här långt för Sarah då jag slutade i UIK efter den där säsongen.

Klubbens ordförande tycker att det är olämpligt

Anders Blom är ordförande för Umeå IK och enligt honom jobbar man inom klubben inte på något sätt för att förebygga och uppmärksamma ätstörningsproblematik. Han anser sig inte ha tillräckligt med information för att uttala sig om just det här fallet, men att det skulle ha hänt inom klubben tycker han är beklagligt.

– Det låter märkligt att en tränare uttrycker sig så, men det låter klart olämpligt, säger han.

Inom Umeå IK pågår ett värdegrundsarbete där klubben arbetar med att engagera alla i laget att diskutera vad som är vettigt och mindre vettigt uppträdande.

– I det arbetet finns det inte utrymme för att jobba med att bryta ner tjejer, snarare ska vi arbeta med att bygga upp dem. Det finns ett grundelement som framför allt handlar om att skapa gemenskap och att bygga upp ett lag som är baserat på sunda värderingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer