– Jag spelade hela tiden. På jobbet, i bilen, på toa, på natten, jämt. Dygnet runt, berättade mannen i polisförhör. Nu döms han. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT/arkiv.

Man spelade upp familjens besparingar – tömde alla konton

Publicerad

Han hade koll på familjens ekonomi och det var han som skötte betalningarna. Men bakom ryggen på sin sambo, sina svärföräldrar och sin dotter spelade han upp alla deras besparingar. Nu döms den spelmissbrukande mannen för en rad brott.

Det hela började i 2015 då den 35-årige mannen, hemmahörande i en kranskommun till Umeå, började spela på nätcasino. Till en början hade han kontroll och vann enligt egen utsago stora summor. Men det dröjde inte länge innan han började förlora pengar i hög omfattning.

Han har själv beskrivit att spelandet med tiden övertog både hans vardag och hela hans liv.

– Jag spelade hela tiden. På jobbet, i bilen, på toa, på natten, jämt. Dygnet runt, berättade mannen i polisförhör.

Tömde dotterns konto

Eftersom det var han som skötte hela familjens ekonomi kunde han finansiera sitt spelande genom att först tömma sitt eget konto. Men han tömde även sin dotters sparkonto på över 320 000 kronor han och sambon gemensamt sparat ihop.

Förutom dottern tömde han dessutom sambons konto på nästan 200 000 kronor. När de pengarna också tagit slut skapade han flera bank-id:n i sambons namn och tog snabba kreditlån på upp till 682 000 kronor.

Mannen hade även kontroll över sina svärföräldrars ekonomi och hjälpte dem att betala räkningar. Eftersom han visste var de förvarade sina bankdosor besökte han dem allt oftare för att kunna göra överföringar för att finansiera sitt spelmissbruk.

– Pengarna skulle gå till spel och skulder, har mannen förklarat i polisförhör.

Konfronterades av svärmor

Det var slutligen mannens svärmor som upptäckte att det saknades stora summor pengar på både sitt eget konto men även på mannens dotters konto. När mannen konfronterades erkände han direkt och han uppskattar själv att han spelat upp flera miljoner de senaste åren.

Nu har mannen dömts i Umeå tingsrätt för grova bedrägerier och trolöshet mot huvudman, både av normalgraden och grovt brott. Påföljden bestäms till skyddstillsyn med en särskild behandlingsplan. Om fängelse hade valts som påföljd skulle fängelse i ett år och sex månader ha dömts ut.

Han döms även att betala skadestånd på totalt 910 105 kronor till sin svärmor, dotter och sambo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.