Det råder stor ovisshet bland de äldre väljarna inför vilket parti de ska rösta på i valet. Foto: SVT

Många äldre vet fortfarande inte hur de ska rösta

Publicerad

Var tredje svensk över 55 år är fortfarande osäker på vilket parti en ska rösta på i valet och färre än hälften är lojala mot sitt parti, visar en undersökning som seniorbarometern genomfört.

Enligt Valter Stenmark, ordförande i SPF, Sveriges pensionärsförbund, och ledare för centerpartiet i Skellefteå, är det en stor grupp som har det kämpigt ekonomiskt och röstar därefter.

– Jag blir inte förvånad, pensionärer kan tvärvända och byta parti utifrån vilket som har det bästa erbjudandet för plånboken, konstaterar han.

Valdueller på torget

För att hjälpa väljarna arrangeras valdueller på torget i Skellefteå veckorna fram till valet. Under torsdagen var det Socialdemokraternas Fredrik Stenlund och Liberalernas Andreas Westerberg som debatterade skolan.

Nästa vecka är det Kristdemokraterna och Socialdemokraterna som diskuterar äldrefrågor. På fredag genomför också Sverigedemokraterna och Liberalerna en debatt om lokalt tiggeriförbud.  

Hjälper de här debatterna? 

– Jo, kanske speciellt för de som är tveksamma och går omkring och funderar. Det kanske inte alltid är så att de sedan väljer det parti de lyssnat till, men de blir ändå stärkta i att ta ställning, menar Valter Stenmark. 

Seniorbarometern har låtit medlemsföretaget Smart senior göra undersökningen med 6800 svenskar över 55 år. I Sverige finns det enligt den nästan tre miljoner svenskar i åldern 55 år eller äldre. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet