Jenny Andersson och Lisa-Marie Grefve är två föräldrar som hoppas på förskoleplats i Stöcke. Foto: SVT

Många familjer får inte plats på förskolan i Stöcke

Uppdaterad
Publicerad

Det är långa köer till förskolan i Stöcke, strax utanför Umeå. Just nu står ett 40-tal barn och väntar på att få gå i byns egna förskola.

Vissa av barnen kommer hinna bli så pass gamla att familjerna helt kan glömma förskola i byn. När kommunen byggde förskolan så hade de också möjlighet att bygga två extra avdelningar, men det gjorde de inte.

– Det är hela tiden prioriteringar och det kan ju vara akuta behov som vi tar hänsyn till, säger Lena Sundh som är biträdande utbildningsdirektör för kommunens förskolor, men som själv inte var med när det beslutet fattades.

Även hon konstaterar att det finns för få platser i Stöcke just nu och att det skulle behövas två extra avdelningar,

– Vi vill naturligtvis att barn ska kunna få plats så nära sitt hem som möjligt, men i nuläget har vi inte tillräckligt med plats i Stöcke, och det kan vi bara beklaga, säger Lena Sundh.

Tar flera år att bygga

Enligt Lena Sundh tar det i alla fall tre år att bygga två nya avdelningar. I nuläget har det heller inte fattats något sådant beslut.

Jenny Andersson och Lisa-Marie Grefve är två föräldrar som hoppas på förskoleplats i Stöcke. Lyssna på dem i klippet ovan.

Artikeln är ändrad: Tidigare förekom siffran 127 barn i kö. Den uppgiften kom från Lena Sundh som är biträdande utbildningsdirektör för kommunens förskolor. Det har senare framkommit att siffran inte avser antal barn i kö utan antal folkbokförda barn i byn, vilket innebär att uppgiften blir felaktig. Enligt Umeå kommun är det i stället ett 40-tal barn i kö. Kommunen bekräftar däremot att det fortfarande är långa kötider till förskola i Stöcke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer