Branden hade ett snabbt förlopp och åtminstone 15 bilar har totaltförstörts. Foto: Moa Lindberg

15 bilar förstörda i garagebrand på Marieberg i natt

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand utbröt i en öppen garagelänga på Rådjursvägen på Marieberg i Umeå natten mot söndagen. Enligt polisen fanns 15 bilar i garaget och samtliga totalförstördes. Ytterligare cirka 8 bilar i närheten har fått skador. Polisen rubricerar ärendet som grov mordbrand.

Larmet kom vid halv fyra-tiden natten mot söndagen. SOS alarm fick ta emot många samtal och enligt Ulf Gille, teamledare på SOS alarm, verkar branden ha haft ett snabbt förlopp.

– Det var övertänt när man kom och det fanns en spridningsrisk till intilliggande bostadshus men man var så fort på plats att man lyckades förhindra spridning, säger han till SVT.

Bilbränder i Umeå

På plats för efterbevakning

Klockan 06.05 beslutade räddningstjänsten att avsluta räddningsinsatsen. Branden är släckt men två, tre enheter finns på plats för efterbevakning.

Exakt hur många fordon som påverkats av branden är fortfarande oklart, men det rör sig om åtminstone drygt 20 stycken varav 15 är helt förstörda. Ägarna till bilarna kommer att kontaktas.

– Det blir ett digert jobb för försäkringsbolagen, säger Ulf Gille.

Utreds som grov mordbrand

Ingen människa ska ha kommit till skada och polisens tekniker ska undersöka hur branden uppstått. Området är avspärrat.

Polisen utreder ärendet som grov mordbrand eftersom det brunnit i ett tättbebyggt område där elden lätt kunnat sprida sig, samtidigt som det är stora värden som gått förlorade, förklarar Åsa Mjörndal, presstalesperson hos polisen. Ingen person är misstänkt.

– Det är fortfarande oklart vad som orsakat branden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Umeå

Mer i ämnet