Regionens polis näst bäst på att lösa bostadsinbrott

Polisen i region Nord är näst bäst i landet på att klara upp bostadsinbrott, men ändå är det väldigt få tjuvar som åker fast. I fjol var det strax över åtta procent av de drygt 850 bostadsinbrotten som klarades upp.

Det har gått fyra månader sedan Gerd Gustafsson och hennes man utsattes för inbrott i villan i Malå.

– Fjorton dagar efter inbrottet fick jag ett brev från polisen där det stod att man hade lagt ner utredningen, sedan dess har vi inte hört någonting, säger hon.

Ytterligare ett dussintal villainbrott i samma område rapporterades in till polisen under vintern.

– Problemet är ju att polisen kom hit så sent, så det gick inte att säkra några spår, säger Gerd Gustafsson.

Polisen: ”Det är svåra brott att klara upp”

I polisregion Nord skedde drygt 850 bostadsinbrott förra året, strax över åtta procent av dem klarades upp. Även om det kan tyckas låta lite så är det dubbelt så många jämfört med riksgenomsnittet.

– Bostadsinbrott är svåra brott att klara upp då det nästan aldrig finns vittnen. Ibland är det även svårt att utreda när brottet har skett eftersom att målsägande har varit bortresta när det skett, säger Lars Westermark, polisområdeschef vid Skellefteåpolisen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer