Se när Abbe Olofsson får tillbaka mopeden – och får se vilket skick den är i. Foto: SVT

Våg av mopedstölder i Skellefteå – 27 stulna sedan april

Uppdaterad
Publicerad

Abbe Olofsson i Skellefteå fick sin moped stulen för några dagar sedan. Och han är långt ifrån ensam – den senaste tiden har många ungdomar fått mopeder stulna i staden.

– Det är inte kul, säger Abbe Olofsson.

Sedan början av april har 27 mopeder stulits i centrala Skellefteå. Abbe Olofssons moped försvann i samband med en träning. Men hittades trasig och gömd bakom ett garage på andra sidan staden.  

– Jag trodde nog att den var borta för gott, säger han. 

Abbe som går i nionde klass har kompisar som också förlorat sina mopeder och några i fotbollslaget har även fått deras hjälmar stulna i samband med träning. 

Mopedtjuvar härjar

Skellefteås polisområdeschef Lars Westermark konstaterar att det just nu är några riktigt aktiva mopedtjuvar som härjar.  

– Det handlar främst om så kallade EU-mopeder som har ett ganska hyfsat godsvärde. De har gett sig på mopeder som trots allt har lås, säger han. 

Stölderna inträffar främst på kvällar och nätter. Polisen uppmanar den som kan att ställa in sin moped under natten, och vid andra tider alltid låsa mopeden, även vid korta stopp. 

I klippet får du följa med när Abbe Olofsson får tillbaka mopeden – och ser vilket skick den är i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.