Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Många sjuka bland vårdpersonal på NUS – tvingas dra ner på vårdplatser

Publicerad

Smittspridningen av covid-19 har ökat rejält under sommar. Norrlands universitetssjukhus har hög smittspridning bland personalen och tvingas dra ner på antalet vårdplatser.

– Vi har inte kunnat ha öppet så många platser som vi planerat, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Enligt Brita Winsa ökar smittspridningen i Västerbotten för varje vecka och har gjort så under sommaren. Det redan tuffa bemanningsläget har påverkas då personalen insjuknat i covid-19 och därmed inte kan jobba.

– Vi har en hel del covid bland personalen. Det är en del som blivit sjuka under sommaren och vi har ett antal som är hemma idag också, säger Winsa.

Coronaviruset i Västerbotten

På grund av det har man tvingats dra ner på antalet vårdplatser.

– Vi har inte behövt stänga hela avdelningar, men ett antal vårdpltatser. Vi har inte kunnat ha öppet alla platser som vi planerat för inför sommaren, säger Brita Winsa.

Personal blir smittade av patienter

Däremot har antalet patienter som vårdas för covid-19 inte varit något större problem under sommaren enligt Winsa. Förra veckan vårdades tre patienter på NUS på grund av covid. Ett tio-tal patienter hade covid, men vårdades på grund av andra åkommor.

– Problemet är att personalen blir smittade och inte kan jobba. Då får vi svårt att ha öppet vårdplatserna.

Enligt Winsa är vårdpersonal också hemma med vanliga förkylningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet