Många ”felparkerar” på familjeparkeringarna Foto: SVT

Många utan barn ställer sig på familjeparkeringar: ”Ska skämmas”

Publicerad

På flera parkeringsplatser finns så kallade familjeparkeringar – för barnfamiljer. Men många bilförare utan barn kniper dessa parkeringar. Vid shoppingcentrumet Söderslätt i Umeå är detta ett problem.
– Är du vuxen utan barn så ska du skämmas lite grann om du ställer sig på en familjeparkering, säger centrumchef Mia Eskilsson.

På Avion i Umeå har man familjeparkeringar för barnfamiljer. Dessa parkeringar är bredare och ligger nära ingångarna. Men på köpcentrumet har man märkt att detta inte respekteras – och att många utan barn ställer sig på parkeringarna.

– Det fungerar inte. Många som har bred stor bil ställer sig där för de tycker att det borde finnas ”jeepparkeringar” för dem, säger Mia Eskilsson.

Det delas dock inte ut några böter till de som ”felparkerar” på familjeparkeringarna.

– Vi sätter inte böter på någon. Det är gratisparkeringar och då är det svårt. Men vi anser att om du är vuxen och utan barn i bilen så ska du skämmas lite grann om du ställer sig på en familjeparkering, säger Mia Eskilsson.

Många parkeringsskador

Parkeringen vid shoppingcentrumet Söderslätt i Umeå är den mest skadeutsatta i Västerbotten. Och rädsla för skador på bilen kan vara en orsak till att många väljer att parkera på de bredare familjeparkeringarna.

– Själv ställer jag mig alltid på familjeparkeringar om det finns sådana eller så ställer jag mig så långt bort som möjligt för att undvika skador, skriver en person till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer