Många talangscouter följer U18-VM. Här Vitryssland-Ryssland i Umeå. Foto: SVT

Många talangscouter på U18-VM

Uppdaterad
Publicerad

U18-VM i ishockey går nu in i slutspelsfasen, men redan under gruppspelet har matcherna följts av en stor mängd talangscouter.

U18-VM i ishockey börjar gå mot sitt slut, i minst för Umeås del. De sista kvartsfinalerna spelas under torsdagen, sedan avgörs resten av finalspelet i Örnsköldsvik. Matcherna i Umeå har hittills lockat hyfsat med publik, men framförallt har det varit gott om talangscouter på läktarna.

– Vi har haft 4-500 åskådare på matcherna och det är bra för alla nationer är inte publikmagneter. Men framförallt är det stort hur många scouter som tittar, det kan vara upp mot 100 på varje match, säger Jan Löfgren som är ansvarig för umeådelen av U18-VM.

”Går fruktansvärt fort”

Jan Löfgren konstaterar att de NHL-klubbar som har representanter på plats kan ha flera scouter på varje match för att hitta morgondagens stjärnor. Själv har han imponerats över hur bra ishockey som spelats i Umeå, även om han inte vill lyfta fram någon speciell spelare.

– Hur fort kommer det inte att gå om fem år när de kan spela så här redan nu? Det går fruktansvärt fort och många skulle redan idag platsa i allsvenskan, säger han.

Under torsdagen avgjordes kvartsfinalerna Vitryssland-Ryssland (0-6) och Kanada-Lettland (3-1) i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.