Många trädgårdsintresserade var på Nolia idag. Foto: SVT

Många trädgårdsintresserade på Nolia

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen drog Nolias trädgårdsmässa igång i Umeå och när SVT besökte mässhallen vimlade det av förväntansfulla besökare och utställare. Förra året hade mässan uppemot 8000 besökare och arrangörerna hoppas kunna slå den siffran i år.

Bland utställarna utmärktes Umeå trädgårdssällskap som i videon ovan delar med sig av sina bästa odlingstips.

Vintern har, som bekant, varit snörik och därmed dröjer även vårtecken i form av växter i naturen.

– Häggens knoppar spricker litegrann och sälgen är på vandring upp genom landet just nu, berättar Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska fenologinätverket och forskare vid SLU.

Årets vår är som för 100 år sedan

Fenologi är vetenskapen om hur årstidsväxlingarna återverkar på växt- och djurlivet. Med hjälp av observationer från frivilliga samlar fenologinätverket in data om årstidernas skiftningar och tack vare det kan man bland annat kartlägga vårtecken i naturen.

Kjell Bolmgren berättar bland annat att det som vi upplever som en sen vår detta år snarare är vad som var helt normalt för ungefär hundra år sedan i samma trakter, och att klimatförändringar kan vara förklaringen till en sådan förändring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.