Umeå universitet har rekordstort söktryck inför vårterminen. Foto: Ulrika Bergfors Kriström / Pressbild / Umeå universitet

Många vill läsa program vid Umeå universitet

Publicerad

Nu har 24 879 personer fått besked om att de antagits till kurser och program vid Umeå universitet under våren. Antalet sökande var rekordstort.

Jämfört med i fjol har 3,6 procent fler antagits till olika program vid Umeå universitet, jämfört med rikssiffran som ligger på 1,7 procent.

– Det är väldigt glädjande att intresset att utbilda sig vid Umeå universitet är så stort, säger Heidi Hansson, vicerektor vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Mest populärt är sjuksköterskeprogrammet och socionomprogrammet.

Coronapandemin spelar in

Enligt Universitets- och högskolerådet beror det ökade intresset för högskoleutbildning på coronapandemin och en vikande arbetsmarknad.

– Satsningen på flexibla utbildningsformer och ett ökat utbud av distansutbildningar har haft betydelse för söktrycket. Hög utbildningskvalitet och Umeås goda rykte som studentstad har också positiva effekter, trots de utmaningar som pandemin har inneburit, säger Heidi Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.