Foto: SVT

Många vill se sänkt studieskuld för flytt till glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Unga som flyttar till en glesbygdskommun för att ta ett jobb där ska kunna få sin studieskuld sänkt. Det är ett politiskt förslag som de flesta partierna i Västerbotten gillar visar SVT:s lokala valkompass.

Tanken med förslaget är att stimulera människor till att efter avslutade studier flytta och ta anställning i något bristyrke, som tack ska de kunna få ekonomisk hjälp att minska sin studieskuld. Centerpartiet har som exempel föreslagit en avskrivning på studielånet med 10 procent per år.

Av de partier i länet som svarat har 24 stycken i olika kommuner tyckt att det här är ett mycket bra förslag. I till exempel Norsjö är i det närmaste alla partier överens om att det vore bra och Kristdemokraterna skriver:

”Arbetskraftbrist råder i många glesbygdskommuner och det behövs nya insatser som gör det mera attraktivt att flytta till dessa kommuner och ta jobb som kräver akademisk utbildning”.

Ser positivt på förlaget

Ungefär lika många partier tycker att det är ett ganska bra förslag vilket betyder att politikerna i Västerbotten i stor utsträckning ser positivt på förslaget.

Men det finns också de som har invändningar. Det parti i länet som är mest kritiskt till förslaget är Liberalerna som bland annat menar att det kan vara diskriminerande att särbehandla på det sättet. Och i Skellefteå menar Moderaterna att hela förslaget skulle missgynna Skellefteå eftersom skattepengar skulle omfördelas till glesbygdskommuner.

Svårt att genomföra

Ytterligare andra ser svårigheter att genomföra det och flera partier som till exempel Sverigedemokraterna i Bjurholm vill villkora en studieskuldssänkning så att det bara gäller så länge de unga är bosatta i kommunen. Politiskt alternativ i Vilhelmina funderar i liknande banor:

”Om syftet är inflyttning i allmänhet är det ett bra förslag. Men kan villkor ställas att dessa inflyttade verkligen blir en resurs i rekryteringssammanhang? Dessutom, vad gör vi med de som bor i kommunen och utbildar sig, de bör i så fall också få sina studieskulder avskrivna – så länge de bor i kommunen. Förslaget måste alltså inbegripa både de som flyttar till och de som bor i kommunerna redan.”

Vill se likvärdiga förutsättningar

Valkompassen visar också att det när det gäller den här frågan finns partier som hellre lyfter fram andra förslag som har samma mål, till exempel menar Socialdemokraterna i Robertsfors att det ger större effekt om staten skapar samma förutsättningar för lån på landsbygden som i stan så att människor kan investera i företagande och bostäder.

Frågan om sänkt studieskuld finns med i alla länets valkompasser och där kan du läsa hur partierna i just din kommun resonerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valkompassen 2018

Mer i ämnet