Lantbrukaren P-O Pellbrant satsar på ny ladugård under coronapandemin. – Antingen stod vi inför att lägga ner hela företaget eller satsa och bygga nytt, säger han. Foto: Berno Jonsson/SVT

Här satsas miljoner på jordbruk – pandemin inget hinder

Uppdaterad
Publicerad

Flera nya ladugårdar byggs just nu i Västerbotten. En av dem byggs i landets femte kotätaste kommun – Robertsfors. Pandemin har inte avskräckt från att satsa.

– Coronan påverkar inte oss, vi jobbar ju hemma varje dag, säger lantbrukaren P-O Pellbrant.

Alldeles invid E4:an i Laxbacken utanför Robertsfors byggs just nu en helt ny ladugård till en kostnad av 13 miljoner kronor. 

– Vi kom till vägs ände. Antingen stod vi inför att lägga ner hela företaget eller satsa och bygga nytt, säger P-O Pellbrant som driver jordbruket.

”Världens bästa jobb”

Han tog över gården efter sina föräldrar och nu hoppas han att hans barn ska ta över efter honom. 

– Ja, vi tror väl att vi kan det här. Att få hålla på med kossorna är världens bästa jobb, säger Malin Pellbrant som är dotter i huset. 

Enligt Jordbruksverkets siffror är Robertsfors kommun den femte kotätaste kommunen i landet. Här går det en halv ko per invånare. 

– Lantbrukarlivet, det sitter i generna på folket här i Mellanbygden. Sen har vi väldigt fina och bördiga marker och folk behöver mat. Så vi är optimistiska och därför satsar vi, säger P-O Pellbrant.

Se ladugården och hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.