Förskolläraren Katarina Nilsson ordnar en manifestation i Umeå. Foto: SVT

Manifestation anordnas i Umeå efter besparingsbeslutet

Publicerad

Nästa söndag anordnas en manifestation på Renmarkstorget i Umeå för att protestera mot kommunens beslut att spara in på för- och grundskolan.

”Vi har fått nog”. Så står det i facebookeventet för manifestationen som arrangeras i centrala Umeå på söndag nästa vecka. Bakgrunden är att för- och grundskolenämnden ska spara 18,5 miljoner kronor nästa år.

Initiativtagaren och förskolläraren Katarina Nilsson bestämde sig tillsammans med tidigare kollega Malin Nielsen att något behövde göras.

– Egentligen har vi känt under flera år att skolan i Umeå, och i hela landet, urholkas. Varje år ska det dras in på något nytt. Men nu klarar vi inte fler nedskärningar, säger Katarina Nilsson.

”Barnen blir svikna”

Hon menar att besparingsbeslutet drabbar barn och elever med särskilda behov hårdast, när resurserna dras in.

– Barnen som inte har samma ekonomiska förutsättningar eller stöd hemifrån kommer att bli svikna när lärarna inte räcker till.

Målet med manifestationen är att politikerna ska ändra sitt besparingsbeslut.

Katarina Nilsson hoppas att många dyker upp på manifestationen och visar sitt stöd.

– Vi vet att det finns en stor frustration som har byggts upp under lång tid. Nu har man chansen att göra något i stället för att bara klaga i ett personalrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer