Foto: SVT

Manifestation mot övergreppen

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen hölls en manifestation mot övergrepp inom teater- och filmvärlden på en rad orter i landet. I Västerbotten hölls den på Västerbottensteatern där sju skådespelerskor läste upp vittnesmål.

Över hela landet har över 700 skådespelerskor vittnat om övergrepp inom teater- och filmbranschen. Under söndagen och måndagen har vittnesmålen lästs upp inför makthavare och allmänheten. Skådespelerskorna bakom manifestationen vill att de med maktpositioner ska bli bättre på att jobba mot övergrepp på olika sätt.

Känner sig stolt

Fransesca Quartey som är vd på Västerbottensteatern tycker att det är ett bra initiativ.

– Jag känner mig stolt över kvinnorna som vågat berätta om det här. På Västerbottensteatern har vi alltid tagit itu med incidenter direkt och jag tycker att vi har en hög medvetenhet på vår teater. Vi har nolltolerans mot övergrepp, säger Fransesca Quartey till SVT.

Hon var inte själv på plats i Skellefteå, utan såg manifestationen i Örebro. Uppropet har redan fått henne att agera.

– Vi kommer att ha en dag framöver då vi pratar om det här på teatern och till våren kommer ledningsgruppen att diskutera hur vi kan vara ett stöd för våra medarbetare. Vart det landar får vi se, säger Fransesca.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.