Männen fångas på film av polisens spanare strax innan resan. Foto: Polisens förundersökning.

Fångas på polisens film – grips senare med knark för fem miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Här träffas männen dagen före den stora knarkresan som går genom hela Sverige. Vad de inte vet är att polisen övervakar varje steg. Dagen efter grips de i bilar fullastade med knark – till ett värde omkring fem miljoner kronor.

De tre männen, 27 år, 41 år och 47 år, övervakas av polisen i en stor spaningsinsats i Stockholm. Den 27-årige Umeåbon övervakas av polis dagligen under en lång tid. Hela hans liv kartläggs.

Polisen vet att han ofta sover i en lägenhet i Stockholm, tränar på gym och käkar lunch på restaurang. Trots att han inte arbetar så har han gott om pengar och betalar alltid kontant.

Den stora knarkresan planeras för fullt av männen. 27-åringen har tät kontakt med 41-åringen och 47-åringen, som både bor i Stockholm. Dagen innan resan ska gå till Umeå och Norrland träffas männen i Spånga, Stockholm. De står ute och röker och är helt omedvetna om att de då filmas av polis.

Flyttkartonger fulla med knark lastas i bagageutrymmet

Dagen efter reser de iväg i två bilar. Männen fångas då återigen av övervakningskameror, bland annat på en mack i Botkyrka. Där tankar de sina bilar och männen köper fika.

Här köper 41-åringen och 47-åringen dryck inför den långa knarkresan till Umeå. Foto: Polisens förundersökning.

Lite senare lastar de en av bilarna med två flyttkartonger – fulla med hasch, nära 40 kilo. Enligt polisen uppgår värdet till nära fem miljoner kronor.

I bilen fanns två stora flyttkartonger i bagaget. Här syns den ena. Foto: Polisens förundersökning.

Men resan kommer att ta slut i Umeå under förmiddagen den 9 mars, det efter en tids spaning som involverat flera polisen längs Norrlandskusten. Polisen genomför då en stor polisinsats längs E4 där de får stopp på bilarna med hjälp av spikmattor.

LÄS MER: Polisen stoppade bil med 40 kilo hasch

De tre männen greps och åtalas nu för grovt narkotikabrott.

Umeåbon är dock förtegen efter gripandet och vägrar svara på polisens frågor i förhör. Han svarar ”ingen kommentar” på varje fråga polisen ställer. 41-åring och 47-åringen pratar däremot mer, men säger att de inte har något med knarket att göra. 41-åringen berättar hur han upplevde gripandet i polisförhör:

”Inlåst i en skrubb som en hund”

– Jag blev inlåst i en skrubb som en hund. Jag var i chock, jag aldrig tidigare varit med om något liknande. Jag har aldrig varit frihetsberövad. Då mindes jag ingenting om det som hände dagarna innan.

– Jag har samarbetat. Jag förstår inte varför polisen gör så här med mig. Varför vill ni förstöra mitt liv?, säger han i förhören.

Umeåbon beskrivs som grovt kriminell. Redan som 16-åring dömdes han för grov misshandel till 110 timmars ungdomstjänst. Sedan har det fortsatt.

LÄS MER: Grovt kriminella misstänks för rekordstora knarkbrottet

– Det här är inget man bara halkar över eller springer på. Man är ganska långt upp i den kriminella världen och i hierarkin. Man måste ha goda kontakter i den kriminella miljön, sade Olle Andersson, chef på grova brott, när männen greps efter vad polisen beskriver som det största haschbeslaget någonsin i Norrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.