Hör hur sommarens väder har påverkat badplatserna i klippet ovan. Foto: SVT

Kylig start för utomhusbaden: ”Ingen drömbadsommar”

Publicerad

Kyla, blåst och en del regn har skrämt bort badgästerna från utomhusbaden i norra Sverige. På flera håll ser man en halvering av antalet besökare från ifjol.

– Det är verkligen ingen drömbadsommar, säger Simon Johansson, platschef på Vännäs bad och camping. 

Både vid Byske utebad och vid Umelagun är besöken i inledningen på sommaren ungefär hälften mot vad de var förra året vid den här tiden. 

– Initialt såg det helt okej ut, men nu märker vi en stor skillnad, säger Jonna Segrén, enhetschef på Umeå fritid, som har utebad i Obbola, Holmsund och Umeå.

– Att kunna matcha fjolårets siffror är redan för sent, nu får vi tänka framåt, säger Per Antonsson, badföreståndare vid Byske utebad. 

Men efter några soliga dagar märker han skillnad. 

– Då lossnar det direkt, det finns verkligen ett uppdämt badbehov.

”Extremt kallt”

På Vännäs bad och camping har campinggästerna strömmat till som vanligt. Men vid badet är det färre gäster än vanligt. 

– Det har varit extremt kallt, verkligen ingen drömbadsommar. Folk väntar på värmen och ids inte fara och bada. 

Magnus Ahlback på Luftabadet i Ånäset säger att starten för badet varit betydligt sämre än tidigare år, men han är ändå hoppfull om resten av sommaren. 

– Förra sommaren försvann många till havet, nu har inte havet värmts upp så blir det varmare i luften så kan vi få en jättebra sommar.

Hör mer om hur sommarens väder påverkat länets badplatser i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.