Umeås nya stadsdirektör Margaretha Alfredsson Foto: pressbild

Klart: Hon blir ny stadsdirektör i Umeå

Publicerad

Det är nu klart att Margaretha Alfredsson blir ny stadsdirektör i Umeå kommun. Detta står klart efter ett beslut i kommunstyrelsen under tisdagen.
– Jag är jätteglad över förtroendet, säger Margaretha Alfredsson.

Margaretha Alfredsson har varit tillförordnad stadsdirektör sedan den 14 mars i år.

– Efter slutlig bedömning valde vi att gå vidare med nuvarande tillförordnad stadsdirektör Margaretha Alfredsson. Hon har den erfarenhet, kompetens och stabilitet som krävs, inte minst när vi går in i en ny organisation, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S), till P4 Västerbotten.

Margaretha Alfredssonär glad över beskedet och menar att hon har flera utmaningar framför sig.

– Det är en spännande utmaning att jobba med tillväxt framtida tillväxt och det som vi har framför oss bland annat när det gäller den nya organisationen som blir en del i de nya uppdraget, säger Margaretha Alfredsson.

V emot beslutet

Vänsterpartiet var det enda partiet som reserverade sig mot beslutet. Partiet menar att det varit hemlighetsmakeri kring processen kring tillsättandet av den nya stadsdirektören.

– Vi tycker att Margaretha Alfredsson inte är en lämplig stadsdirektör av lite olika skäl. Bland annat handlar det om det personalpolitiska haveriet när det gäller avsättandet av ekonomidirektören och budgetchefen, säger Ulrika Edman, Vänsterpartiets gruppledare, till SVT Nyheter.

Margaretha Alfredsson menar att turbulensen kring ekonomidirektören och budgetchefen har varit svåra frågor som hon varit tvingats att ta tag i.

– Man måste ta tag i de utmaningar som finns och ta mod att ta beslut. Det är inte enkla frågor men det är en del i rollen att jobba med svåra frågor, säger Margaretha Alfredsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer